Kako biti podrška djeci nakon traumatskih događaja

Kako biti podrška djeci nakon traumatskih događaja

Potres je traumatični događaj koji gotovo kod svih ljudi, bez obzira na spol, dob, socioekonomski status ili obrazovanje dovodi do niza reakcija. Te reakcije psiholozi nazivaju normalnim reakcijama u nenormalnim situacijama, a znanje o njima pomaže nam, između ostalog, lakše se nositi s tim.
 
Potaknuti cijelom situacijom koja se događa, Zagrebačko psihološko društvo organiziralo je 6. siječnja 2021. webinar “Kako biti podrška djeci nakon traumatskih događaja?”. Webinar je objavljen na YouTubeu kako bi mogao pomoći svima. Vodila ga je jedna od članica društva, Sena Puhovski, prof. klinički psiholog i psihoterapeut, te je podučila odrasle o specifičnostima traumatskih događaja, nekim reakcijama koje su specifične za djecu različitih dobi u ovakvim situacijama, kao i o različitim načinima pružanja podrške jer bliski odrasli primarni su i najvažniji pomagači za djecu. Djeca imaju kapacitet biti dobro nakon traumatičnih događaja, a jedan od glavnih čimbenika koji utječu na to kako će se oporavljati djeca upravo je ponašanje bliskih odraslih koji o njima brinu, zbog čega je i bitno znati kako u toj situaciji reagirati.

Tema je usmjerena prema svima nama, ali osobito je korisna roditeljima. Webinar možete otvoriti OVDJE.

Isto tako, Zagrebačko psihološko društvo učinilo je dostupnim edukativne animirane filmove: Trauma, Mentalno zdravlje i Gubitak i tugovanje. Onaj o Traumi i Mentalnom zdravlju svakako preporučamo u ovim danima jer objašnjavaju ljudske reakcije na događaje poput potresa kao i funkcije osnovnih ljudskih emocija. Znati što nam se to događa, zašto se događa i da je normalno pomaže nam u nošenju sa vlastitim reakcijama, a ulog je i u mentalno zdravlje u budućnosti. Poveznice:

TRAUMA

MENTALNO ZDRAVLJE

GUBITAK I TUGOVANJE

© 2023 Vrtić Gajnice. Sva prava pridržana.